Politiek café Zout gaat pop-up

Politiek café Zout stopt met de maandelijkse programmering en gaat ‘pop-up’ op de momenten dat bekende gasten zich aandienen en Oss hunkert naar politiek spektakel in een bomvolle Groene Engel.

De bron van authentieke kritische denkers uit politiek, cultuur, wetenschap en sport die belangeloos aan het debat willen deelnemen, droogt langzaam op. In de gemeenteraad geeft het lokale politieke debat zelden meer aanleiding om in Zout op scherp te worden gezet. Voor het Zout-team is dat reden om na twintig jaar af te stappen van een periodieke programmering. Wij zijn veel dank verschuldigd aan onze vrijwilligers, (gast)interviewers, (gast)columnisten, gasten, ons publiek, de Groene Engel en ook aan de lokale pers waarvan wij veel waardering ontvangen hebben. Mits de corona-maatregelen het toelaten ligt er in het najaar een eerste pop-up Zout met Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in het verschiet.

Inmiddels al weer twintig jaar geleden werd door de SP het initiatief genomen voor politiek café Zout in Oss. We zijn gestart in het café van de Groene Engel, dat al snel te klein bleek met als vervolg verhuizing naar de grote zaal van het cultuurpodium. Doel was een levendig politiek debat brengen in een ontspannen sfeer, al was de sfeer ook regelmatig om te snijden. Ook werd ruimte geboden voor cultuur, wetenschap, sport en een vrolijke noot in cabaret en quiz. Columns waren er van onze vaste columnisten Theo van Duren, Jan Ulijn, afgewisseld met een lange rij van gastcolumnisten, waaronder Rene van der Lee, Martin Jan van Mourik, Tom Brocks en Wouter ter Haar. Veel (lokale) muzikanten traden er op - de eerste jaren de Osse bluesman Joop van Orsouw - met als trouwe programmeur Henk Sterken. Willeke Berendsen sloot het programma 20 jaar lang af met het Zout-slotlied, met teksten van Johan Berendsen.

Presentator Stijn Steenbakkers was de laatste reeks van jaren het gezicht van Zout. Als gastinterviewers ontvingen we Hans van Leeuwen, Rene van der Lee, John Jansen van Galen, Jan Tromp, Max van Weezel, Leonard Ornstein, Wim van de Donk, Tony van der Meulen, Peet Kappen, Bart Nolles, Özcan Akyol, Lilian Marijnissen en Wouke van Scherrenburg .

Achter de schermen werkte een team van tientallen vrijwilligers om bijna 200 edities van Zout voor het voetlicht te brengen. Een redactieteam met (de laatste jaren) Renier van de Giessen, Jurgen Pigmans, Marianne Aartsen, Johan Berendsen en Jules Iding. Een technisch team met Wim van Dorst, Jan van der Doelen, Jacques Bloks, Willie Bloks, Ans Rasing, Christa Kolman, Loes van Schaijk en het team van de Groene Engel. De mannen van OpenWebcast onder leiding van Marc van den Berg brachten het programma bij vele duizenden belangstellenden in de huiskamer.

In die twintig jaar hebben we, door overlijden, met diep verdriet afscheid moeten nemen van trouwe medewerkers. Van initiatiefnemer en presentator Leo Steenbakkers, van initiatiefnemer en floormanager Paul Peters en van zijn vrouw Elly Schuurmans, en van de columnist in de beginjaren, Henk de Bruijn.

In 20 jaar hebben we ruim 25.000 bezoekers ontvangen en zo’n 1500 gasten aan de Zout-tafel gehad; ministers, staatssecretarissen, Kamerleden, Europarlementariërs, provinciale en gemeentelijke bestuurders en raadsleden. Daarnaast wetenschappers, geestelijken, journalisten, programmamakers, schrijvers, dichters, muzikanten, toneelspelers, cabaretiers, filmmakers, sporters. Onder hen niet de minsten zoals minister-president Mark Rutte, Jan Terlouw, Herman Tjeenk Willink, Jan Pronk, Dries van Agt, Klaas de Vries, Pieter Winsemius, priester/dichter Huub Oosterhuis, bisschop Gerard de Korte. Programmamakers als Sven Kockelmann, Antoinette Hertsenberg, Coen Verbraak, Jort Kelder, Jan Slagter, Frits Wester, Marcel van Dam. Wetenschappers als Maarten van Rossem, Herman Pleij, Arnold Heertje en Micha de Winter. Muzikanten zoals Thé Lau, Harry Muskee, Armand, Gerard van Maasakkers. En niet te vergeten onze spraakmakende Prem Radhakishun die Zout van meet af aan in zijn hart heeft gesloten.

Namens Zout,
mede-initiatiefnemer Jules Iding.