Tjeenk Willink hoofdgast, criminaliteit en ondermijning, Provinciale Statenverkiezingen


Herman Tjeenk Willink is de hoofdgast in Zout. Verder staan op het programma de ondermijnende criminaliteit met strafrechtadvocaat Erik Tomas en CDA-Tweede Kamerlid Madeleine van Toorenburg en daarnaast de provinciale verkiezingen met de lijsttrekkers van de drie grootste linkse partijen.

Minister van Staat Herman Tjeenk Willink (PvdA) was eerder onder andere voorzitter van de Eerste Kamer, Vicevoorzitter van de Raad van State (ook wel de onderkoning van Nederland genoemd), topambtenaar en informateur van diverse regeringen. In zijn boek Groter denken, kleiner doen maakt hij ons deelgenoot van zijn kijk op de democratie, samenleving en politiek. Hij wordt geïnterviewd door Stijn Steenbakkers en René van der Lee.

Schatrijke drugscriminelen krijgen steeds meer voet aan de grond in de Brabantse bovenwereld. Het kabinet is bezorgd en trekt miljoenen euro's uit om het tij te keren. De Bredase strafrechtadvocaat Erik Thomas (die onder meer motorclub Satudarah bijstaat) denkt dat de overheid het gevaar van de ondermijnende criminaliteit doelbewust overdrijft. Hij gaat onder leiding van René en Stijn in debat met het Rosmalense CDA-kamerlid Madeleine van Toorenburg, die al jarenlang pleit voor een hardere aanpak van drugscriminelen. 

De verkiezingen voor Provinciale Staten zijn in aantocht. Aan de Zouttafel komen de lijsttrekkers Hagar Roijakkers (GroenLinks), Stijn Smeulders (PvdA) en Maarten Everling (SP). Onderwerpen die aan bod komen zijn de toekomst van de landbouw, de energietransitie en linkse samenwerking.

Voorzitter Theo Audenaard van de Paul Peters Fotoprijs, zal in tekst en beeld het juryrapport toelichten van de prijswinnende serie van fotograaf Ernst Coppejans. De Paul Peters Fotoprijs is een hommage aan Paul Peters, de Zout-medewerker die ons helaas ontvallen is.

De column wordt uitgesproken door SP-Eerste Kamerlid en voormalig advocaat mr. dr. Bob Ruers over de bedreiging van de onafhankelijke rechtspraak in de trias politica.

Met humor en zelfspot brengen Lieve Louise en de Fanfare sfeervolle Nederlandstalige liedjes op de planken.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen onder gitaarbegeleiding van Henk Sterken.

Zout vindt plaats op zondag 10 maart in de Groene Engel aan de Kruisstraat 15 in Oss. Aanvang klokslag 16.00 uur.