Zout in februari: wetenschap, de Lievekamp en de toekomst van de Maashorst


Hoofdgast is prof. Wim van Saarloos, de president van de prestigieuze Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Hij wordt geïnterviewd door gastinterviewer prof. Theo Rasing, die al eens eerder in Zout op bezoek was. Beiden zijn zeer prominente natuurkundigen met een grote staat van dienst. Saarloos speelt een belangrijke rol in de organisatie en vernieuwing van het onderzoek. Hij heeft zich ook altijd sterk ingezet om de positie van vrouwen in de bèta-wetenschappen te verbeteren.

In de kwestie staat de toekomst van de Maashorst centraal. Geen elan, geen daadkracht en geen vertrouwen waren de motieven van Geert Versteijlen om op te stappen als voorzitter van de Stichting Maashorst in Uitvoering. Eerder had bestuurslid  Hendrik Hoeksema de pijp al aan Maarten gegeven. ‘Niets aan de hand’ zegt de Bernhezer wethouder Peter van Boekel, mede namens zijn collega-wethouders van Oss, Uden en Landerd. Zout probeert het gelijk boven de tafel te krijgen.

Het thema gaat over Coen Bais en zijn Lievekamp. Hoe zorgt de theaterdirecteur ervoor dat mensen kunnen schitteren op de planken? Hoe ziet de toekomst van de Lievekamp eruit nu er vergevorderde plannen zijn voor het vertrek van de aangrenzende bibliotheek?

Voor de columns tekenen deze keer TBL-directeur Tom Brocks en Jules Iding, die de perikelen rond de Maashorst op scherp zet.

Het muzikale programma wordt verzorgd door Alessio. De in Oss geboren en getogen Alessio Rooders begon met gitaarspelen op 14-jarige leeftijd. Hij studeerde klassiek en flamenco gitaar aan ’t Codarts in Rotterdam en bij flamencozanger en -gitarist Joaquin Herrera in Barcelona.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen onder gitaarbegeleiding van Jos van Oorschot.

Zout vindt plaats in de Groene Engel aan de Kruisstraat 15 in Oss. Aanvang klokslag 16.00 uur.