Zout met Jochem van Gelder, 'De Zaak Organon', Max van Weezel en Arjan Vliegenthart

In Zout een interview met Jochem van Gelder over zijn theatershow Het Genootschap van de WereldBeterMakers; een gesprek met professor Jack Burgers, een van de schrijvers van het boek over Organon; een gastinterview van Max van Weezel met de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart over de marges van de lokale democratie.

Jochem van Gelder kennen de meeste mensen als TV-presentator van o.a. Willem Wever, Praatjesmakers, Hider in the House en Lachen Om Home Video’s. Onder de vleugels van het Osse p.a.|producties (Peter van Aar en Dorette Ploegmakers) maakte Jochem van Gelder in de voorstelling ‘Verboden Voor Ouders’ zijn debuut als acteur. In zijn tweede theatervoorstelling 'Het Genootschap van de WereldBeterMakers' worden alle kinderen van Nederland uitgenodigd om naar het theater te komen om samen een masterplan te bedenken om de wereld beter te maken.

De geschiedenis van bloei en teloorgang van het Osse bedrijf Organon is onderzocht en beschreven door twee professoren met hun studenten van de Erasmusuniversiteit in het boek 'De Zaak Organon'. Zoutpresentator Stijn Steenbakkers  gaat in gesprek met prof. Jack Burgers over hoe Organon tot het einde vernieuwend kon blijven, maar tenslotte door verkoop ten onder ging aan het financiële kortetermijnbelang van aandeelhouders. Hoogwaaardig onderzoek verdween, economische bedrijvigheid en werkgelegenheid gingen verloren.

Gastinterviewer is Max van Weezel, presentator van de radioprogramma’s ‘Met het oog op morgen’ en 'Argos', en politiek commentator van Vrij Nederland. Als gast brengt hij de Amsterdamse SP-wethouder Arjan Vliegenthart mee. Arjan kent Den Haag goed en heeft daar als voormalig lid van de Eerste Kamer een stevig netwerk. Op zoek naar de grenzen van de lokale democratie trapt hij regelmatig tegen Haagse schenen. Wat kan Oss daarvan leren?

Voor de columns tekenen onze vaste columnist Theo van Duren, Directeur Wereld Natuurbestrijdingsfonds en gastcolumnist Rene van Rooij, bekend van Pap zonder Pudding en van de WC Experience.

De muziek wordt vertolk door Flemming Viguurs, naast zanger van de band Baby Blue ook actief als solo artiest. Hij had een iTunes top 10 hit met ‘Digital Age’ en deed mee aan de talentenjacht van Giel Beelen.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen met gitaarbegeleiding van onze muziekprogrammeur Henk Sterken.

Zout vindt plaats op zondag 18 februari in de Groene Engel aan de Kruistraat 15 in Oss. Aanvang klokslag 16.00 uur.