Oekraïne referendum, ervaringsgericht onderwijs en klimaatverdriet in Zout.

Programma Zout van zondagmiddag 13 maart 2016.

Oekraïne referendum, ervaringsgericht onderwijs en klimaatverdriet in Zout.

Hoofdgast is hoogleraar Pier Vellinga. Hij heeft nationale en internationale bekendheid als deskundige op het gebied van klimaatverandering. Wat staat ons te wachten op het gebied van klimaatverandering en wat kunnen we er aan doen? Wat zal er veranderen in onze energiewinning en hoe maken we onze grondstoffen herwinbaar? Welke ruimte hebben onze rivieren nodig en wat betekent het voor de rivierdijken? Hoe ziet ons landschap er straks uit met windmolens en zonnepanelen? Zijn we in staat om op een duurzame wijze voldoende voedsel te produceren? De oplossing is volgens Vellinga mensenwerk, klimaatverdriet bestaat niet.

Het thema is deze keer gewijd aan het onderwijs. Onderwijsspecialist Marcel van Herpen vaart al vele jaren een standvastige koers met zijn ervaringsgericht onderwijs. Daarin staan niet prestatiecijfers, onderwijstoetsen, leerlingenadministratie centraal maar zijn het welbevinden, betrokkenheid en verbondenheid van en met de leerling de belangrijkste waarden. De leerkracht moet vanaf de eerste dag in wezenlijk contact zijn met de leerling. Dan ontdekt hij zijn of haar behoeften en talenten en ontstaat de ruimte voor succesvolle ontwikkeling.

De kwestie wordt gewijd aan het referendum over het associatieverdrag met de Oekraïne. Onze gasten zijn SP Eerste Kamerlid Tiny Kox en D66 Europarlementariër Matthijs van Miltenburg. Nederland loopt nog niet warm voor het referendum en onze regeringspartijen lijken met een minimale campagne uit te zijn op een lage opkomst onder de 30%. In dat geval gaat het verdrag gewoon door, ook al zijn de Nee-stemmers in de meerderheid. Aan tafel twee partijen die wel campagne gaan voeren, D66 met een ja en de SP met een nee, omdat ze de democratie serieus nemen.

Met Roy Thijssen en Rob Wijnhoud vindt een kort presentatie plaats van de Rockronde Oss. De Rockronde is een gratis toegankelijk evenement van 10 rockbands die langs 5 Osse kroegen trekken.

De columns worden uitgesproken door stadsgids Jan Ulijn en directeur van het natuurbestrijdingsfonds en inmiddels Ossenaar Theo van Duren.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berends onder gitaarbegeleiding van muziekdocent Leon Hoeks.

Voor de muzikale intermezzo’s tekent het duo Two of a Kind, gevormd door Leon Hoeks en Annemiek.

Zout wordt gehouden in cultuurpodium de Groene Engel en begint om klokslag 16.00 uur