In Zout: drugscriminaliteit en onderwereld, wat er na Organon gebeurde en de geschiedenis van markteconomieën

In Zout: advocaat Jan-Hein Kuijpers over de drugscriminaliteit in Oss, de drie directeuren van de Osse geneesmiddelenbedrijven over hun resultaten na de verkoop van Organon en professor Bas van Bavel over opkomst, bloei en verval van markteconomieën.

Gastinterviewer René van der Lee, politie- en justitieredacteur voor het Brabants Dagblad, interviewt Jan-Hein Kuijpers, de advocaat van Martien R. Ze gaan het onder andere hebben over de veranderende mores in de onderwereld, de risico’s van het vak (wat is er veranderd sinds de moord op Derk Wiersum) en de inzet van kroongetuigen.

Het is alweer 13 jaar geleden dat Organon door AKZO in de verkoop werd gedaan. Het deed Oss op zijn grondvesten schudden. Het bedrijf is voortgezet onder de vlaggen van MSD, Aspen en Pivot Park. Gastinterviewer Hans van Leeuwen spreekt met de drie locatiedirecteuren Wenny Raaijmakers, Dirk van de Leemput en Brigitte Drees over de behaalde resultaten en de toekomst van de geneesmiddelenbedrijvigheid in Oss.

Professor Bas van Bavel wordt geïnterviewd over zijn indrukwekkend boek De onzichtbare hand over opkomst, bloei en verval van markteconomieën door de eeuwen heen. Zijn werk werd beloond met de Spinozapremie, de hoogste onderscheiding in de Nederlandse wetenschap. De neergang van markteconomieën is niet het werk van overheden, buitenlandse rivalen of werknemers, maar komt van binnenuit. De markt helpt zichzelf om zeep, is de conclusie van Van Bavel.

De columns worden uitgesproken door onze vaste columnist Jan Ulijn en gastcolumnist Léon van Liebergen.

Muziek is er van Sabana, een latin- en gipsy jazztrio dat het publiek niet onberoerd laat met hun zonnige, weemoedige, opzwepende muziek. Het trio bestaat uit zangeres Carla Maijers, gitarist Roy van der Lee en Robert Brands op piano en accordeon.

Zout vindt plaats op zondagmiddag 8 maart in cultuurpodium de Groene Engel aan de Kruisstraat 15 in Oss. Aanvang klokslag 16.00 uur.