In Zout: journalist Jan Tromp en recherchebaas Wilbert Paulissen, de Afghaanse dichter en publicist Qader Shafiq en natuurontwikkelaar Jos Rademakers

Journalist Jan Tromp houdt een gastinterview met het hoofd van de Nationale Recherche Wilbert Paulissen. Paulissen was eerder districtschef van de politie in het Maasland. Volgens de Nederlandse Politiebond is de recherche in Nederland zwaar overbelast en Nederland lijkt af te glijden naar een narcostaat. Jan Tromp weet er alles van. Samen met Pieter Tops schreef hij het boek ‘De achterkant van Nederland’ over de enorme omvang van de drugscriminaliteit in Zuid-Nederland. En over het binnendringen van de onderwereld in het openbare leven en het openbaar bestuur.

Dichter en publicist Qader Shafiq ontvluchtte in 1992 Kabul en het bewind van de Taliban. In de Nijmeegse gemeenschap heeft hij zich ingezet voor gelijke behandeling en tegen discriminatie. Met Arnon Grunberg maakte hij in 2015 een reis door Afghanistan. Hoe is de situatie op dit moment in Afghanistan? Wat had Nederland in Kunduz te zoeken? Heeft hij als asielzoeker Nederland ervaren als een gastvrij land ? Is de integratie in Nederland een succes of mislukt? Is de Turkijedeal over de opvang van asielzoekers een goede zaak? Vragen te over voor Qader Shafiq.

De wisent zorgde voor opschudding in de Maashorst. In de Oostvaardersplassen dwongen boze burgers Staatsbosbeheer om het wild bij te voeren. In Limburg keren de schapenboeren zich tegen de terugkomst van de wolf in ons land. De Oijense natuurontwikkelaar Jos Rademakers laat zijn licht schijnen op de ontwikkeling van  het natuurbeheer in ons land.

De columns worden gebracht door onze vaste columnisten Jan Ulijn en directeur van het Wereld Natuurbestrijdings Fonds Theo van Duren.

De muzikale intermezzo’s worden verzorgd door het duo Louise en de Fanfare. Ze maken sfeervolle Nederlandse liedjes over liefdesbootjes met schipbreuk en verlangens die als dronken engelen van de wolk vallen. Met bijzondere en verrassende instrumenten als grote trom, klokkenspel, kinderpiano, melodica, cello en fietspomp.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen onder gitaarbegeleiding van Henk Sterken.

Zout vindt plaats op zondag 8 april in cultuurpodium de Groene Engel aan de Kruistraat 15 in Oss. Aanvang klokslag 16.00 uur.