Wetenschap, jacht en monumenten in Zout
Programma van Politiek Café Zout - zondag 12 april 2015.

Hoofdgast is de vertrekkende president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen professor Hans Clevers. Hij is een onderzoeker van wereldformaat. Onderzoekers blijken ongeveer 20% van hun tijd kwijt zijn om mede te dingen naar beschikbare onderzoekbudgetten en een kleine elite van onderzoekers blijkt steeds de hoogste budgetten binnen te halen. Hoe staat het gesteld met de kwaliteit van het wetenschappelijk onderzoek in Nederland en worden de onderzoeksgelden in Nederland wel efficiënt en verstandig verdeeld?

In de kwestie staat de jacht op de agenda. Dr. Geert Groot Bruinderink, specialist in het onderzoek naar groot wild baarde opzien met een interview in de Volkskrant waarin hij stelt dat plezier de voornaamste drijfveer van jagers is. Ook heeft hij grote vraagtekens bij het nut van het jagen op reeën en vossen. Bijzonder is dat Groot Bruinderink zelf ook jaagt. Het interview is hem door collega-jagers niet in dank afgenomen.

Het thema gaat over het behoud van het historisch erfgoed. Vincent van Rossem, de broer van…,  neemt het publiek mee in de wereld van de monumenten. Wat is de waarde van de juwelen in onze historische stadjes Megen en Ravenstein. Hoe staat het met de bescherming van onze monumenten in een tijdgeest van alsmaar minder regels.? Waarom geeft van Rossum zo af op de moderne architectuur?

In de quiz binden de wijkagenten Niels de Lange en Ben Post de strijd met elkaar aan.

Natuurlijk zijn er onze columnisten weer van de partij: stadsgids Jan Ulijn en Directeur van het Natuurbestrijdingsfonds Theo van Duren.

Voor de muziek tekent de band Kerelz, zeven aardige kerels die met zo’n 150 jaar muziekervaring een rijk oeuvre aan Nederlandse en Engelstalige popclassics op het repertoire hebben staan.

Het Zoutlied wordt gezongen door Willeke Berendsen onder gitaarbegeleiding van muziekdocent/gitarist Leon Hoeks.

Zout vindt plaats in De Groene Engel aan de Kruisstraat 15 in Oss en begint klokslag 16.00 uur.